Hoeveel stroom heeft een terrasheater nodig?
Veruit de meeste terrasheaters schakelen in zonder opstartvertraging en nemen ineens het gevraagde vermogen op, zeker als de lamp erg koud is mag u rekenen op een kortstondig hoog verbruik 2 tot 3 keer het normale vermogen. Dit duurt slechts enkele milliseconden maar is net teveel voor de doorsnee zekering. Verderop leest u hier meer over.
Op 1 vrije stroomgroep 230V kunt u maximaal 16A ofwel c.a. 3650W afnemen. Als er al stroomverbruikers op de groep zitten moet u er rekening mee houden dat waarschijnlijk na inschakelen van een zwaarder toestel vanaf 2000W uw zekeringautomaat zal uitschakelen. Als dit het geval is zit er waarschijnlijk het automaat type 16B in uw meterkast gemonteerd. Dit is een zogenaamde snelle automaat welke kortstondig de piekspanning niet aankan. In de meeste gevallen is dit probleem eenvoudig op te lossen door deze te vervangen voor een type automaat 16C traag. Deze is wel geschikt om hoge piekspanning over een korte periode te verdragen.
In u meterkast kunt u de te gebruiken stroomgroep opzoeken door een voor een de automaten uit te schakelen, u ziet dan welke automaat van de te gebruiken stroomgroep is. Bij een probleem van te hoge piekspanning is het wisselen vrij eenvoudig en kost c.a. €20.-. Bij twijfel raadpleeg eerst een elektricien.

Voor de stroom opname te berekenen is er een eenvoudige rekensom: wattage ofwel vermogen gedeeld door voltage is ampère. Bijv. 2500W / 230V = 10.87 Amp. Op 1 vrije groep is het dus mogelijk om 2 x 1500, 2 x 1650w of 1x 1500 + 1 x 2000W aan te sluiten. Voor het plaatsen van 2 x 2000W of meer plaatsen dan is er een extra stroomgroep noodzakelijk.
Vraag aan uw elektricien wat de mogelijkheden zijn. Normaal gesproken is het geen enkel probleem om een extra stroomgroep aan te leggen. Soms is er ook de mogelijkheid om een 20A automaat te zetten, u kunt dan wel 2 x 2000W op 1 groep aansluiten. Doe dit uitsluitend in overleg met uw elektricien gezien er bij een 20A automaat ook extra zware bekabeling nodig is en uiteraard de meterkast niet overbelast raakt.
Het schakelen van toestellen gebeurt meestal met 1 wandschakelaar (al dan niet draadloos) per toestel of via een dimmer. Deze laatste heft ook het probleem op bij een 16B automaat, een dimmer heeft een ingebouwde softstart waardoor er geen piekspanning voorkomt. De draadloze ontvanger/schakelaar is het meest eenvoudig, deze heeft altijd de juiste schakelcapaciteit en bespaart u de installatiekosten van een wandschakelaar en een lelijke leiding op de muur.
