FAQs

Frequently Asked Questions


Terrasheater Kopen! Welke is de beste voor een warm terras?

Een terrasheater kopen is zo gebeurd maar een aantal zaken zijn belangrijk om rekening mee te houden. Onze terrasheater installatietips zijn onontbeerlijk voor u om vooraf te kijken wat de beste terrasheater voor uw terras is. Er komt een en ander kijken bij het plaatsen van elektrische terrasverwarming. Wij hebben de meest voorkomende vragen voor u op een rijtje gezet met een zo duidelijk mogelijk antwoord. Maak gebruik van onze praktijk ervaring en lees onze tips en kies de beste terrasheater voor uw situatie. Heeft u toch nog vragen stel ze dan gerust via ons contactformulier > Contact

terrasheater kopen

Welke terrasheater heb ik nodig voor een warm terras?

Voor een warm terras als resultaat is het belangrijk dat het terras beschut ligt en redelijk tot windvrij. Als u een terras heeft dat vol in de wind ligt en waar het dwars doorheen waait word het erg moeilijk om nog een redelijk resultaat te halen. Ook de zwaarste toestellen zullen dan niet voldoende zijn. Ook de buitentemperatuur speelt een belangrijke rol. Terrasverwarming is bedoeld om de zomer te verlengen en niet om in de winter voor langere tijd buiten te zitten. De luchttemperatuur is dan simpelweg te laag om met infraroodwarmte te kunnen vereffenen. Van lente tot vroege herfst is dit echter prima mogelijk.

Terrasheater vermogen

Hoeveel vermogen er nodig is word voornamelijk bepaalt door te verwarmen oppervlakte en hoeveel zijdes van uw tuinoverkapping open zijn. Hoe meer wanden, hoe meer u beschut zit. Voor het te bepalen vermogen en verdeling van warmte kunt u rekening houden met onderstaande terrasheater installatietips. We hebben voor u verschillende situaties op een rij gezet.

Uiteraard is niet van belang hoe groot uw terras is, het gaat om vierkante meters te verwarmen terras, ofwel hoe groot is uw zithoek? Er word nogal wat gegoocheld met capaciteit in M², wij spreken liever uit ervaring om uw verwachtingspatroon reëel te houden. Als u deze tips gebruikt als leidraad zal de gevoelstemperatuur aanmerkelijk stijgen, wilt u meer dan is er eenvoudig meer vermogen per toestel nodig. Simpelweg hoe meer vermogen per vierkante meter, hoe warmer het aanvoelt.

  1. Ik heb een open terras zonder overkapping.
    Om een open terras te verwarmen heeft u het meeste infraroodkracht nodig, u zit in open lucht waar ook geen warmte blijft hangen en is het meest windgevoelig. Reken hier met minimaal 2000W per 8M². Vereist is een schutting, parasol of statief om de terrasheater aan te monteren. Montagemogelijkheden zijn hier beperkt.
  2. Ik heb een overkapping aan het huis, alleen de achterzijde is gesloten.
    Deze situatie is licht windgevoelig, voelt u altijd een lichte wind onder uw overkapping, reken dan op minimaal 2000W per 10M². Een aluminium veranda heeft de beperking dat er niet of nauwelijks in geschroefd kan worden, de beste montageoptie is daarom aan de achtergevel, zo hoog mogelijk geplaatst boven de zitplaats. De te bewaren afstand tussen bovenzijde toestel en onderzijde kunststof dakplaten is minimaal 25 cm.Bij een houten overkapping hebben we meer montage mogelijkheden, gezien de koude optrekt vanuit de open zijde kunt u overwegen om de terrasheater aan houten plafond te monteren. Sommige terrasheaters passen tussen houten balken, aan uiteinde en naar binnen gericht. Op deze manier blokkeert u als het ware de koude waardoor u meer rendement heeft van uw infraroodverwarming. Hier is de minimale afstand 15 cm, hiervoor zijn speciale design plafondstiften leverbaar.Het inbouwen van terrasverwarming in een houten plafond is ook een mogelijkheid mits uw balkhoogte minimaal 16cm is. Door middel van een inbouwframe plaatst u altijd de terrasheater(s) zoveel mogelijk verdeeld boven de zitplaatsen. Voor een nagenoeg open overkapping adviseren wij minstens 2 toestellen te plaatsen voor voldoende capaciteit.
  3. Ik heb een overkapping aan 2 zijden gesloten.
    Bijna gelijk aan tip 2 echter er zijn 2 zijden gesloten waardoor de zithoek al meer beschut is. In het geval u 2 toestellen overweegt raden wij u aan om 1 toestel aan uiteinde overkapping naar binnen gericht en 1 toestel vanuit het midden naar de gesloten hoek te laten stralen. U straalt dan dus met beide toestellen in de gesloten hoek waardoor u van 2 zijden infraroodstraling voelt en dus geen koude zones heeft. U mag in deze situatie rekening houden met 2000W per 12M².
  4. Ik heb een overkapping aan 3 zijden gesloten.
    Hier mogen we uitgaan van een windvrije situatie en voor plaatsing het makkelijkst, 1 of 2 toestellen verdeeld over breedte, geplaatst aan houten balk op uiteinde overkapping, naar binnen gericht. Ook de terrasheater geplaatst in het midden aan of tussen houten balkenplafond, ingebouwd het plafond en verdeeld over de breedte is een goede optie. U mag hier rekenen met 2000W per 12 tot 14M².
  5. Ik heb een gesloten tuinkamer.
    In een gesloten tuinkamer is alles mogelijk behalve gasheaters in verband met ventilatie. Hier heeft u het hoogste rendement gezien er geen luchtverplaatsing is. Hier zijn ook de vierkante meters bepalend voor welk vermogen u het best kunt nemen. In een gesloten tuinkamer mag u rekenen met 2000W per 16M² mits gemonteerd aan het plafond op minimaal 2,6 hoogte. Alleen in gesloten tuinkamers komen de zogenaamde heatstrips tot hun recht. Voor buiten raden wij deze af i.v.m. het lage rendement.

    Harcosun terrasheater op muur

 

Waar kan ik mijn terrasheater het beste monteren?

De beste terrasheater montageplek is afhankelijk van uw situatie, wel kunnen wij u uit ervaring een aantal oplossingen aanraden.

  1. Open situatie,
    Houd simpelweg de montageplek zo dicht mogelijk bij de zitplaats voor het beste resultaat.
  2. Overdekt,
    Probeer de toestellen aan de open zijde naar binnen gericht te monteren mits de afstand naar de zitplaats niet meer is dan 2,5 mtr. Op deze manier blokkeert u als het ware de invallende koude lucht als het buiten afkoelt.
  3. Plafondmontage en inbouw van een terrasheater.
    Plaats de terrasheater altijd zoveel mogelijk boven de zitplaats voor een goede verdeling rondom. Deze manier van plaatsen geeft het beste resultaat omdat de warmtestraling om u heen valt en geen schaduwplekken heeft. Plaatsbepaling is hier het belangrijkst boven alles, het gaat natuurlijk om resultaat, en eenmaal gezaagd is dit niet meer te corrigeren tenzij u het plafond weer gaat vervangen.
  4. Ik heb een lichtstraat,
    Een lichtstraat of lichtkoepel ligt typisch altijd boven de gewenste plek voor de zitplaats, logisch i.v.m. lichtinval maar maakt het moeilijker een goede plek voor de terrasverwarmer te vinden. Soms zien we toestellen ingebouwd tussen uiteinde en lichtstraat, mooi maar minder effectief. 50% capaciteit bereikt niet de zitplaats. Hier is de beste tip om terrasheaters in en tegen de zijkant van de lichtstraat te plaatsen. De mogelijkheid om te verstellen blijft bestaan en u heeft de warmte waar hij moet zijn en u kijkt niet tegen de toestellen aan.

Harcosun terrasverwarming
 

Hoeveel stroom heeft een terrasheater nodig?

Veruit de meeste terrasheaters schakelen in zonder opstartvertraging en nemen ineens het gevraagde vermogen op, zeker als de lamp erg koud is mag u rekenen op een kortstondig hoog verbruik 2 tot 3 keer het normale vermogen. Dit duurt slechts enkele milliseconden maar is net teveel voor de doorsnee zekering. Verderop leest u hier meer over.

Op 1 vrije stroomgroep 230V kunt u maximaal 16A ofwel c.a. 3650W afnemen. Als er al stroomverbruikers op de groep zitten moet u er rekening mee houden dat waarschijnlijk na inschakelen van een zwaarder toestel vanaf 2000W uw zekeringautomaat zal uitschakelen. Als dit het geval is zit er waarschijnlijk het automaat type 16B in uw meterkast gemonteerd. Dit is een zogenaamde snelle automaat welke kortstondig de piekspanning niet aankan. In de meeste gevallen is dit probleem eenvoudig op te lossen door deze te vervangen voor een type automaat 16C traag. Deze is wel geschikt om hoge piekspanning over een korte periode te verdragen.

In u meterkast kunt u de te gebruiken stroomgroep opzoeken door een voor een de automaten uit te schakelen, u ziet dan welke automaat van de te gebruiken stroomgroep is. Bij een probleem van te hoge piekspanning is het wisselen vrij eenvoudig en kost c.a. €20.-. Bij twijfel raadpleeg eerst een elektricien.

 

Voor de stroom opname te berekenen is er een eenvoudige rekensom: wattage ofwel vermogen gedeeld door voltage is ampère. Bijv. 2500W / 230V = 10.87 Amp. Op 1 vrije groep is het dus mogelijk om 2 x 1500, 2 x 1650w of 1x 1500 + 1 x 2000W aan te sluiten. Voor het plaatsen van 2 x 2000W of meer plaatsen dan is er een extra stroomgroep noodzakelijk.

Vraag aan uw elektricien wat de mogelijkheden zijn. Normaal gesproken is het geen enkel probleem om een extra stroomgroep aan te leggen. Soms is er ook de mogelijkheid om een 20A automaat te zetten, u kunt dan wel 2 x 2000W op 1 groep aansluiten. Doe dit uitsluitend in overleg met uw elektricien gezien er bij een 20A automaat ook extra zware bekabeling nodig is en uiteraard de meterkast niet overbelast raakt.

Het schakelen van toestellen gebeurt meestal met 1 wandschakelaar (al dan niet draadloos) per toestel of via een dimmer. Deze laatste heft ook het probleem op bij een 16B automaat, een dimmer heeft een ingebouwde softstart waardoor er geen piekspanning voorkomt. De draadloze ontvanger/schakelaar is het meest eenvoudig, deze heeft altijd de juiste schakelcapaciteit en bespaart u de installatiekosten van een wandschakelaar en een lelijke leiding op de muur.

Terrasheater inbouwen in plafond?

Een terrasheater inbouwen in een plafond is prima mogelijk maar wel gebonden aan een aantal installatieregels. Bij het inbouwen van terrasheaters hoopt warmte zich op in het gesloten plafond en moet u rekening houden met minimale afstanden en ook ventilatie. De minimale balkhoogte moet minimaal 16 cm bedragen, de lengte van het balkvak moet minimaal 1,50 mtr. bedragen i.v.m. koeling.

Het meest ideale is een uitgestrookt plafond, er zijn dunne latten over de balken aangebracht waardoor er tussen de balkvakken onderling ook ventilatie mogelijk is. De stopcontacten worden nooit boven het toestel maar ruim langs de opening voor het terrasheater inbouwframe geplaatst. Plaatsing van de toestellen is optisch het mooist in het midden van uw overkapping en in gelijke vakken verdeeld. Praktisch is het beste de toestellen zo dicht mogelijk bij uw zitplek te hebben.

Veruit de meeste toestellen hangen het best op c.a. 2,4 tot 2,7 mtr hoog op een onderlinge afstand van c.a. 1,5 tot 1,75 mtr. Hier mee krijgt u een mooie overlap in straling zonder dode vlekken. Niet alle terrasverwarmers mogen worden ingebouwd, wij verkopen uitsluitend toestellen welke hiervoor goedgekeurd zijn.

Hoeveel vrije ruimte heb ik nodig boven een terrasheater?

Veruit de meeste terrasheaters vragen niet veel vrije ruimte. U moet rekening houden met een minimale ruimte van 12 cm boven het toestel bij montage onder een houten plafond. Monteert u de terrasheater aan een houten plafond of een terrasheater tussen houten balken in dan is in principe 12 cm genoeg. Vrije ruimte tussen toestel en liggers is minimaal 2 cm, het infrarood licht mag nooit tegen de liggers aanstralen, dit kan verschroeiing en zelfs brandgevaar opleveren.

Monteert u terrasheaters onder een veranda met glasplaten kunt u dezelfde afstand aanhouden, het glas word immers geleidelijk verwarmd. Monteert u terrasheaters onder een veranda met kunststof platen adviseren wij u minimaal 25 cm aan te houden voor voldoende koeling. Monteert u terrasheaters onder een overkapping met brandbaar materiaal zoals stro is een afstand van minstens 50 cm aan te raden.

n.b. opgegeven afstanden zijn indicatief uit ervaring, de situatie is natuurlijk nooit standaard en moet u zelf inschatten of uw veiligheid niet in het geding komt.
Wij hopen dat wij u met deze terrasheater installatietips goed geïnformeerd te hebben en een terrasheater kopen eenvoudiger te hebben gemaakt. Mocht u onverhoopt toch nog vragen hebben neem dan contact met ons op en vraag ons advies voor gegarandeerd een warm terras.

Hoeveel stroom verbruikt een terrasheater?

Dit is eenvoudig uit te leggen. U wilt bijvoorbeeld een 2000W terrasheater kopen, deze verbruikt dus 2000W per uur ofwel 2kW. De gemiddelde energieprijs is 22 ct per kW, per uur kost dit dus 44 ct. Nu hebben we nog het rendement en daar zit het grote verschil tussen professionele en goedkope terrasheaters. Een professionele terrasheater levert ruim 92% rendement per kW, veruit de meeste goedkope terrasheaters leveren tussen de 30 en 50% rendement.

Goedkoop = Duurkoop

Dit betekent dat een professionele terrasheater kopen inderdaad duurder in aanschaf is maar ook het dubbele rendement. Heel eenvoudig gesteld: Waar u bij een goedkope terrasheater warmte voelt op 1 mtr afstand verbrand u met een professioneel toestel uw neus tegen dezelfde stroomkosten.

Terrasheater kopen bij de specialist.

Waarom uw terrasheater kopen bij de terrasverwarming specialist?

  • Groot assortiment met alleen professionele kwaliteit terrasheaters van de beste merken.
  • Garantie van 2 jaar op het gehele assortiment.
  • Showroom
  • Gratis advies met ruim 10 jaar ervaring.
  • Snelle levering uit voorraad.
  • Gratis verzending (vanaf € 100,- besteding).
  • Veilig kopen met Omnikassa binnen uw eigen bankomgeving.
  • Lid Webwinkel keurmerk.

You've just added this product to the cart:

De waardering van www.deterrasverwarmingspecialist.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 14 reviews.

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. We plaatsen cookies om onze website te verbeteren. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten