Installatietips terrasverwarming

Installatietips terrasverwarming

Installatietips terrasverwarming zijn onontbeerlijk voor u. Er komt toch een en ander bij het plaatsen van terrasverwarming kijken waar u rekening mee dient te houden, wij hebben de meest voorkomende vragen voor u op een rijtje gezet met een zo duidelijk mogelijk antwoord.
Maak gebruik van onze praktijk ervaring en lees hier hoe u het beste uit uw aankoop haalt. Toch nog vragen stel ze gerust via ons contactformulier > Contact

installatietips terrasverwarming

Hoeveel terrasverwarmers heb ik nodig voor een goed resultaat?

Voor een goed resultaat en verdeling van warmte kunt u rekening houden met onderstaande installatietips terrasverwarming, we hebben voor u verschillende situaties op een rij gezet. U moet met het volgende rekening houden, minimaal 2000W korte golf infrarood per 10M². Met middengolf per 2000W c.a. 7M². Uiteraard is niet van belang hoe groot uw terras is, het gaat om vierkante meters te verwarmen terras, ofwel hoe groot is uw zithoek? Er word nogal wat gegoocheld met capaciteit in M², wij spreken liever uit ervaring om uw verwachtingspatroon reëel te houden. Als u deze tips gebruikt als leidraad zal de gevoelstemperatuur c.a. 3-5 graden stijgen, wilt u meer dan is er eenvoudig meer vermogen per toestel nodig. Simpelweg hoe meer vermogen per vierkante meter, hoe warmer het aanvoelt.

 1. Ik heb een open terras zonder overkapping.
  Om een open terras te verwarmen heeft u het meeste infraroodkracht nodig, u zit in open lucht waar ook geen warmte blijft hangen en is het meest windgevoelig. Reken hier met minimaal 2000W per 8M². Vereist is een schutting, parasol of statief om de terrasheater aan te monteren.
  Montagemogelijkheden zijn hier beperkt. N.B. Als het hard waait kan het effect hier zelfs meer dan halveren.
 2. Ik heb een overkapping aan het huis, alleen de achterzijde is gesloten.
  Deze situatie is licht windgevoelig, voelt u altijd een lichte wind onder uw overkapping, reken dan op minimaal 2000W per 10M².
  Een aluminium veranda heeft de beperking dat er niet of nauwelijks in geschroefd kan worden, de beste optie is daarom aan de achtergevel, zo hoog mogelijk geplaatst boven de zitplaats.
  De te bewaren afstand tussen bovenzijde toestel en onderzijde kunststof dakplaten is minimaal 25 cm.
  Bij een houten overkapping hebben we meer montage mogelijkheden, gezien de koude optrekt vanuit de open zijde kunt u overwegen om het toestel aan uiteinde te monteren, naar binnen gericht.
  Op deze manier blokkeert u als het ware de koude waardoor u meer rendement heeft van uw infraroodverwarming. Hier is de minimale afstand 15 cm, hiervoor zijn speciale design plafondstiften leverbaar.
  Bij een gesloten houten plafond is het inbouwen van terrasverwarming een mogelijkheid mits uw balkhoogte minimaal 16cm is. Door middel van een inbouwframe plaatst u altijd het toestel(len) zoveel mogelijk verdeeld boven de zitplaatsen. Voor een nagenoeg open overkapping adviseren wij minstens 2 toestellen te plaatsen voor voldoende capaciteit.
 3. Ik heb een overkapping aan 2 zijden gesloten.
  Bijna gelijk aan tip 2 echter er zijn 2 zijden gesloten waardoor de zithoek redelijk beschut is. In het geval u 2 toestellen overweegt raden wij u aan om 1 toestel aan uiteinde overkapping naar binnen gericht en 1 toestel vanuit het midden naar de gesloten hoek te laten stralen. U straalt dan dus met beide toestellen in de gesloten hoek waardoor u en van 2 kanten aangestraald word en dus geen koude zones heeft. U mag in deze situatie rekening houden met 2000W per 12M².
 4. Ik heb een overkapping aan 3 zijden gesloten.
  Hier mogen we uitgaan van een redelijk windvrije situatie en voor plaatsing het makkelijkst, 1 of 2 toestellen verdeeld over breedte, geplaatst aan uiteinde overkapping, naar binnen gericht, of aan achterwand, of in het plafond en verdeeld over de breedte. U mag hier rekenen met 2000W per 12 tot 14M².
 5. Ik heb een gesloten tuinkamer.
  In een gesloten tuinkamer is alles mogelijk behalve gasheaters in verband met ventilatie. Hier heeft u het hoogste rendement gezien er geen luchtverplaatsing is. Hier zijn ook de vierkante meters bepalend voor welk vermogen u het best kunt nemen. In een gesloten tuinkamer mag u rekenen met 2000W per 16M² mits gemonteerd aan het plafond op minimaal 2,6 hoogte.

  Harcosun Low Glare in lichtstraat

 

Waar kan ik mijn terrasverwarmer het beste monteren?

De beste montageplek is afhankelijk van uw situatie, wel kunnen wij u uit ervaring een aantal oplossingen aanraden.

 1. Open situatie,
  Houd simpelweg de montageplek zo dicht mogelijk bij de zitplaats voor het beste resultaat.
 2. Overdekt,
  Probeer de toestellen aan de open zijde naar binnen gericht te monteren mits de afstand naar de zitplaats niet meer is dan 2,5 mtr. Op deze manier blokkeert u als het ware de invallende koude lucht als het buiten afkoelt.
 3. Plafondmontage en inbouw van terrasheaters.
  Plaats de toestellen altijd zoveel mogelijk boven de zitplaats voor een goede verdeling rondom. Deze manier van plaatsen geeft het beste resultaat omdat de warmtestraling om u heen valt en geen schaduwplekken heeft.
  Plaatsbepaling is hier het belangrijkst boven alles, het gaat natuurlijk om resultaat, en eenmaal gezaagd is dit niet meer te corrigeren tenzij u het plafond weer gaat vervangen.
 4. Ik heb een lichtstraat,
  Een lichtstraat of lichtkoepel ligt typisch altijd boven de gewenste plek voor de zitplaats, logisch i.v.m. lichtinval maar maakt het moeilijker een goede plek voor de terrasverwarmer te vinden. Soms zien we toestellen ingebouwd tussen uiteinde en lichtstraat, mooi maar minder effectief. 50% capaciteit bereikt niet de zitplaats. Hier is de beste tip om terrasheaters in en tegen de zijkant van de lichtstraat te plaatsen. De mogelijkheid om te verstellen blijft bestaan en u heeft de warmte waar hij moet zijn.
   

Hoeveel stroom heeft terrasverwarming nodig?

Gebruik onze installatietips terrasverwarming voor het beste resultaat. Veruit de meeste terrasverwarmers schakelen in zonder opstartvertraging en nemen ineens het gevraagde vermogen op, als de lamp erg koud is mag u rekenen op een kortstondig verbruik van (vermogen X 1.5). Op 1 vrije stroomgroep 230V kunt u maximaal 16A ofwel c.a. 3650W afnemen. Als er al stroomverbruikers op de groep zitten moet u er rekening mee houden dat waarschijnlijk na inschakelen van een zwaarder toestel uw zekeringautomaat zal uitschakelen. Als dit het geval is zit er waarschijnlijk het automaat type 16B in uw meterkast gemonteerd, Dit is een zogenaamde snelle automaat welke kortstondig de piekspanning niet aankan. In de meeste gevallen is deze zonder probleem op te lossen door deze te vervangen voor een type automaat 16C traag. Deze is wel geschikt om hoge piekspanning over een korte periode te verdragen. In u meterkast kunt u de te gebruiken stroomgroep opzoeken door een voor een de automaten uit te schakelen, u ziet dan welke automaat van de te gebruiken stroomgroep is. Bij een probleem van te hoge piekspanning is het wisselen vrij eenvoudig en kost c.a. €20.-. Bij twijfel raadpleeg eerst een elektricien.

Om te berekenen wat uw maximum aan stroom opname is er een eenvoudige rekensom, wattage ofwel vermogen gedeeld door voltage is ampère. Bijv. 2500W / 230V = 10.87 Amp.
Op 1 vrije groep is het dus mogelijk om 2 x 1500 of 2 x 1650w aan te sluiten, wilt u 2 x 2000W of meer plaatsen dan is er een extra stroomgroep noodzakelijk. Vraag aan uw elektricien wat de mogelijkheden zijn. Normaal gesproken is het geen enkel probleem om een extra stroomgroep aan te leggen. Ook is er de mogelijkheid een 20A automaat te zetten, u kunt dan wel 2 x 2000W op 1 groep aansluiten. Doe dit uitsluitend in overleg met uw elektricien gezien er bij een 20A automaat ook extra zware bekabeling nodig is.

Het schakelen van toestellen gebeurt meestal met 1 wandschakelaar (al dan niet draadloos) per toestel of via een dimmer. Deze laatste heft ook het probleem op bij een 16B automaat, een dimmer heeft een ingebouwde softstart waardoor er geen piekspanning voorkomt.

Terrasverwarming inbouwen?

Waar moet ik op letten? Terrasverwarming inbouwen is mogelijk maar gebonden aan een aantal installatieregels. Bij het inbouwen van terrasheaters hoopt warmte zich op in het gesloten plafond en moet u rekening houden met minimale afstanden en ook ventilatie. De minimale balkhoogte moet minimaal 16 cm bedragen, de lengte van het balkenvak moet minimaal 1,50 mtr. bedragen i.v.m. koeling. Het meest ideale is een uitgestrookt plafond, er zijn dunne latten dwars over de balken aangebracht waardoor er tussen de balkvakken onderling ook ventilatie mogelijk is. De stopcontacten worden nooit boven het toestel maar ruim langs de opening voor het terrasheater inbouwframe geplaatst. Plaatsing van de toestellen is optisch het mooist in het midden van uw overkapping en in gelijke vakken verdeeld, praktisch is het beste de toestellen zo dicht mogelijk bij uw zitplek te hebben. Veruit de meeste toestellen hangen het best op c.a. 2,4 tot 2,7 mtr hoog op een onderlinge afstand van c.a. 1,5 tot 1,75 mtr. Hier mee krijgt u een mooie overlap in straling zonder dode vlekken. Niet alle terrasverwarmers mogen worden ingebouwd, wij verkopen uitsluitend toestellen welke hiervoor goedgekeurd zijn.

Hoeveel vrije ruimte heb ik nodig boven de terrasverwarming?

 

Veruit de meeste terrasheaters vragen niet veel vrije ruimte. U moet rekening houden met een minimale ruimte van 12 cm boven het toestel bij montage onder een houten plafond, monteer u onder een houten plafond tussen houten balken in dan is in principe 12 cm genoeg, vrije ruimte tussen toestel en liggers minimaal 2 cm, het infrarood licht mag nooit tegen de liggers aanstralen, dit kan verschroeiing en zelfs brandgevaar opleveren.
Monteert u terrasverwarmers onder een veranda met glasplaten kunt u dezelfde afstand aanhouden, het glas word immers geleidelijk verwarmd.
Monteert u terrasverwarming onder een veranda met kunststof platen adviseren wij u minimaal 20 cm aan te houden voor voldoende koeling.
Monteert u terrasheaters onder een overkapping met brandbaar materiaal zoals stro is een afstand van minstens 50 cm aan te raden.

n.b. opgegeven afstanden zijn indicatief uit ervaring, de situatie is natuurlijk nooit standaard en moet u zelf inschatten of uw veiligheid niet in het geding komt.
Wij hopen dat wij u met deze installatietips terrasverwarming goed geïnformeerd en weloverwogen een keuze kunt maken. Mocht u onverhoopt toch nog vragen hebben neem contact met ons op.

De waardering van www.deterrasverwarmingspecialist.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 5 reviews.