Hoe werkt infrarood verwarming eigenlijk?

Infrarood verwarming word gebruikt in de elektrische terrasverwarmer en terrasverwarmer gas. Infrarood straling is niet perse zichtbaar, het is dus niet zo dat infrarood verwarming altijd rood licht geeft. Ook de CV radiator en de open haard levert infraroodwarmte. Het grote verschil tussen binnen en buitenverwarming is dat deze laatste niet de lucht verwarmd maar alleen objecten. Omdat we buiten niets hebben aan warme lucht die direct verwaaid word dit als puur verlies gezien en daardoor zijn terrasverwarmers uitsluitend ontworpen voor stralingswarmte. De terrasheater met weinig warme lucht en veel infraroodwarmte heeft daarom het hoogste rendement.

Wat is infrarood verwarming?

infrarood verwarming terrasverwarmerInfraroodverwarming werkt met hetzelfde principe als zonnestralen. U loopt op een koude dag vanuit de schaduw de volle zon in en voelt direct de heerlijke warmte op uw gezicht. Terrasverwarming werkt op dezelfde manier. De omgevingslucht word niet verwarmd maar alleen objecten. De energie van onze zon wordt richting aarde getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen. Deze straling worden verdeeld in verschillende golflengten ofwel frequenties. Hoe sneller de frequentie des te korter is de golflengte waardoor meer energie ofwel infraroodstraling getransporteerd kan worden. Een hoge frequentie geeft dus korte golflengtes en dus meer energie. Van de totale energie die onze zon uitstraalt bereikt slechts een gedeelte ons aardoppervlak. Dit komt doordat een gedeelte van de straling door de atmosfeer ofwel ozonlaag gefilterd wordt. De straling die ons aardoppervlak uiteindelijk bereikt noemt men de  ‘globale straling’. Deze globale straling begint bij Ultraviolet licht (UV) naar uiteindelijk infrarood straling (IR). Deze straling wordt als volgt ingedeeld volgens onderstaande golflengtes:

In terrasverwarming worden alleen de infraroodstralen(IR) gebruikt.
Deze worden ingedeeld in drie soorten:

IR-A = kortegolf infrarood
IR-B = middengolf infrarood
IR-C = langegolf infrarood

Kortegolf infrarood is het meest krachtigste van de drie soorten, lange golf de minst krachtige. Dit heeft vooral effect op dieptewerking van stralen op het menselijk lichaam. De dieptewerking per infraroodtype is in onderstaande grafiek duidelijk te zien:

Is infrarood verwarming gevaarlijk?

De geproduceerde infraroodstraling is niet gevaarlijk voor mens of dier, de straling bevat alleen het type golven wat verwarmd en geen UV zoals in een zonnebank en dergelijke. Wat wel gevaarlijk kan zijn is het te dicht onder het plafond plaatsen van een terrasheater. Zorg altijd voor een veilige afstand en houdt brandbare materialen boven en voor het toestel weg. Ook objecten worden immers warm, bijvoorbeeld een bosje gedroogde bloemen dat te dicht voor het toestel hangt word uiteindelijk heet en kan zelfs in brand vliegen. Houd hier dus rekening mee bij het plaatsen van terrasverwarming. Montage tegen een houten wand of onder het plafond met de originele toebehoren is normaal gesproken geen probleem. Montage op of onder pvc materialen moet vermeden worden of zorg dragen voor een veilige afstand.

Infrarood verwarming toepassingen,

Deze techniek word inmiddels in vele uitvoeringen toegepast, u vind infrarood verwarming in de badkamer als spiegel, in woonruimtes als fotopaneel enzovoort. Als buitenverwarming zie je infrarood terug in tuinhaarden, veranda verwarming, tuinkamer verwarming en natuurlijk terrasverwarming, in het algemeen buitverwarming genoemd.

We krijgen al inzicht,

Met bovenstaande informatie vormt er al een onderscheid in de soorten terrasverwarmers en een inzicht welke terrasverwarmer voor u het best geschikt is. De elektrische terrasverwarmer werkt met Kortegolf en/of middengolf infrarood. De terrasheater op gas werkt met middengolf – langegolf infrarood. Een terrasheater op gas heeft dus meer vermogen nodig om tot hetzelfde resultaat te komen. Een kortegolf infrarood lamp van 3000W heeft hierdoor hetzelfde rendement als een gasheater van 4000W. Afgifte van beperkt zichtbaar licht is onoverkomelijk, toestellen zonder licht zijn per definitie minder goed tot echt slecht!

Naar boven
De waardering van www.deterrasverwarmingspecialist.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 14 reviews.